Wszystkie składniki wymieszać, następnie piec na rozgrzanej patelni z kroplą oleju, rozlewając porcje na całej jej powierzchni.
Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, zaczynamy od sosu. Ponieważ musi on dość długo postać na ogniu, a w tym czasie zajmiemy się ciastem.Jeżeli pizza ma wyjść idealnie, muszą być dokładnie przestrzegane proporcje:1. Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło.2. Odmierzamy 2,5 szklanki mąki – zalecam „tortową”, pół łyżeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek – to ważne, ale od biedy można zwykłą. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam całego blatu w kuchni, łatwiej się ugniata ciasto.Drożdże muszą „zastartować”, w tym czasie przechodzimy do sosu.Grzechem jest smarować ciasto keczupem, albo koncentratem pomidorowym.Robimy pyszny sosik ze świeżych pomidorków.1. 2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku na kosteczkę.2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu3. w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki - pikantna, 3 – ostra).Zamieszamy dobrze, aby wymieszać paprykę, dosypujemy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po „zeszkleniu” cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogień pod garnkiem na 40%. Pomidory muszą kolo 10 minut dusić się pod przykryciem, rozpadną się na kawałki zamieniając się w sosik. W tym czasie robimy ciasto. Ale najpierw włączamy piekarnik na 230 stopni.1. Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy rozczyn z drożdżami (nie czekamy aż rozczyn zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąkę, lub dolewając ciepłej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko kleić się do dłoni przy ugniataniu. Ugniatamy je około 7 minut. Nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierką.Pamiętamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory sięrozpadną, można im pomóc ubijakiem do ziemniaków albo mikserem. Aby sos zgęstniał musi pogotować się bez przykrycia,Dodajemy do niego pół łyżeczki soli, 3 szczypty bazylii, łyżkę koncentratu pomidorowego i nic więcej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony.Wyłączamy gaz gdy sos stanie się wyraźnie gęstszy niż był na początku .Czas na dodatki. Najważniejsze jest to, jakiego sera użyjemy. Koniecznie musi to być MOZARELLA. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Nie masz tego sera to nie rób tej pizzy. Proponuję zmieszać 250g Sera Mozarella i 100g Goudy. Ser Mozarella jest biały i mięciutki, kroimy go w kosteczkę, Goude tarkujemy.Na całą pizze dajemy nie więcej, nie mniej tylko 4 plastry szynki 6 plastrów salami i 4 duże pokrojone w plastry pieczarki. Pamiętamy że nie robimy zapiekanki na cieście drożdżowym tylko pizze. Nie zasypujemy pizzy toną szynki i górą pieczarek.Najlepiej gdy salami jest w bardzo cienkich plasterkach. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym lepiej.Natłuszczamy powierzchnię blachy oliwą.Sprawdzamy jak wyrosło ciasto. Powinno być prawie 2x większe. Nie musi wcale rosnąć 1,5 godziny jak w niektórych przepisach.Teraz ważny moment składamy pizze, trzeba trzymać się kolejnych kroków.1. Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je tak aby zajęło 3/4 blachy. Przekładamy ją na nią i wałkujemy dopasowując do brzegów. Dzięki temu świetnie dopasuje się do prostokątnej blachy i zrobią się fajne brzegi .2. Na ciasto rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu całego, żeby nie okazało się że jest go za dużo i pizza będzie „pływać”. Brzegi tez lekko przecieramy sosem.3. Bierzemy 3/4 Mozarelli i stosunkowo tyle Goudy – tak właśnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczęstszym błędem jest zasypywanie wszystkich dodatków serem który się roztapia awszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piękną zapiekanką a nie pizze. Sera jest wystarczająco aby reszta dodatków się w nim ładnie zatopiła do połowy.4. rozkładamy plastry szynki i salami, a na górę pieczarki.5. na wierzch resztki sera.6. całą pizze lekko solimy.7. Wstawiamy do piekarnika na 14 minut o temp. 230 stopni, z termo obiegiem. Dokładny czas najlepiej określić obserwując pizze. Gdy warstewka sosu maźnięta na brzegu jest brązowa i miejscami zaczyna czarnieć, a na pizzy tworzą się wysepki z przypieczonej na brązowo Mozarelli, pizza jest gotowa .
3. Tatar
cebula
4 żółtka
4 sardynki z puszki
3 marynowane pieczarki
2 korniszony
łyżeczka musztardy
łyżeczka przyprawy do zup albo sosu sojowego
łyżeczka oliwy
sól
pieprz
papryka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z oliwa, musztarda oraz magi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich w zagłębieniu umieścić cale żółtko i sardynkę. Obok położyć cebule, korniszony i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz zestawem przypraw (sól, pieprz, magi, papryka, oliwa).

Ciasto na gofry: • 160 g mąki • 1,5 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 50 g stopionego masła • 2 jajka • 270 ml mleka Dodatki: cukier puder, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce i polać sosem truskawkowym.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz